Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ-ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ

'Ορισμός
Τα ποιήματα για την ποίηση χαρακτηρίζονται από αυτοαναφορικότητα. Η ποίηση, δηλαδή, στρέφεται στον ίδιο της τον εαυτό και το κείμενο αναπαριστά τη διαδικασία της δημιουργίας του ή αναφέρεται στης συνθήκες ύπαρξής του. Έτσι τα ποιήματα ποιητικής αναδεικνύουν ποικίλες πλευρές του ποιητικού φαινομένου με υλικό την ίδια την ποίηση, φέρνοντας στο κέντρο του ενδιαφέροντος τον ποιητή ως δημιουργό, με υψηλή συνείδηση του χρέους του απέναντι στην τέχνη του και την ποίηση ως μια συνειδητή πράξη.'

Πιο απλά>

1.  Ο ποιητής θα αναρωτιέται ή θα αποφαίνεται 'τι είναι ποίηση', ποιος ο ρόλος της, ποια είναι η αξία και η σημασία της, ποια τα όρια των δυνάμεών της, τι μπορεί και τι αδυνατεί να επιτύχει, ανάλογα και με την εποχή, στην οποία γράφεται.
2. Ο ποιητής θα μιλά για τον εαυτό του, γιατί γράφει, γιατί ίσως σταμάτησε να γράφει, τι τον ωθεί, τι τον εμπνέει. ποιο είναι το χρέος του.
3. Ο ποιητής θα μας καλεί στο 'εργαστήριό' του, θα κάνει λόγο για το πώς γράφει, τις συνθήκες, τις τεχνικές, τις μεθόδους, ποια διλήμματα ίσως αντιμετωπίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου