Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΠΩΣ ΓΡΑΦΩ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


ΓΕΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ (μια δόκιμη πρόταση)

                                                                                                    Τόπος, ημερομηνία

ØΠροσφώνηση- πάνω αριστερά, στη γραμμή- αντίστοιχη προς το πρόσωπο ή το φορέα, στον οποίο απευθύνεται η επιστολή και προς το βαθμό οικειότητας με τον παραλήπτη, το αξίωμα ή τη θέση του και την περίσταση επικοινωνίας (για ποιον λόγο και κάτω από ποιες συνθήκες συντίθεται η επιστολή) : Aξιότιμε κ…, Φίλε…, Αγαπητέ κ…, Εξοχότατε κ… κ.ά., σας απευθύνω την παρούσα επιστολή, με αφορμή… Αυτοσύσταση- ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ- με τα πλασματικά στοιχεία/ ρόλο που υπαγορεύει η εκφώνηση του θέματος (π.χ. με την ιδιότητά σας ως Πρόεδρος του 15μελούς…), όχι με τα πραγματικά στοιχεία. Αν δε σας δίνεται ρόλος, μπορείτε να πείτε> ως ενεργός πολίτης, ως προβληματισμένος νέος κ.ά. Δηλώνουμε περιεκτικά και με εύστοχη διατύπωση το σκοπό της επιστολής και ακολούθως τους βασικούς λόγους που μας ώθησαν να τη συνθέσουμε. Αναδεικνύουμε τη ΒΑΡΥΤΗΤΑ-ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ-ΑΞΙΑ-ΣΗΜΑΣΙΑ του θέματος- 1η μικρή παράγραφος.

ØΣτηρίζουμε  τις θέσεις μας χρησιμοποιώντας παραδείγματα, αναλογίες, περιγραφές, ειδικές λεπτομέρειες, αποδείξεις- τεκμήρια, γενικά παραδεκτές διαπιστώσεις κ.ά.-Μία μέσου μεγέθους παράγραφος.

ØΑίτια ζητήματος ή θετικά του. 1-2 παράγραφοι.

ØΣυνέπειες ζητήματος ή αρνητικά του. Ομοίως.

ØΕκφράζουμε στη συνέχεια: 1) πιθανές επιφυλάξεις, σκεπτικισμό και προβληματισμούς για την αίσια έκβαση του αιτήματός μας Ή 2) αισιοδοξία και πεποίθηση για την τελεσφόρηση του Ή/ ΚΑΙ 3) τέλος και διατυπώνουμε συγκεκριμένες προτάσεις- προϋποθέσεις για την επιτυχή κατάληξη όσων στοιχείων εντάξαμε στην επιστολή.- 1 γεμάτη παράγραφος.

ØΣύνοψη βασικών σημείων (προαιρετικό).

ØΚαταληκτικός χαιρετισμός και επιφώνηση (προσοχή : στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αποφεύγουμε να συνοδεύσουμε την τυπική επιφώνηση με το στοιχείο του ονοματεπώνυμου) : Φιλικά, με τιμή, με εκτίμηση, με θερμές ευχαριστίες…με σεβασμό….κ.ά. ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Κάτω από την επιφώνηση> 1. Αποσιωπητικά στη θέση ονόματος, 2. Ο ρόλος που μας δώσανε, 3. (υπογραφή).

Þ Το ύφος μιας επιστολής μπορεί να είναι : καταγγελτικό, επιθετικό, οικείο, άμεσο, παρακλητικό, επίσημο κ.ά.


Τα παραπάνω αποτελούν και χαρακτηριστικά του κειμενικού είδους «επιστολή», οπότε χρησιμεύουν και στην ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ του.
 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ι.          Στοιχεία προλόγου

      η προσφώνηση: Αξιότιμε κύριε, Κύριε Υπουργέ / Πρόεδρε, Αξιότιμοι κύριοι καθηγητές, κ.τ.λ.

      η χρήση του α΄ ενικού και πληθυντικού, του β΄ πληθυντικού: αποφασίσαμε να σας αποστείλουμε/ απευθύνουμε την επιστολή αυτή…την παρούσα επιστολή με αφορμή… σας αποστέλλουμε επιστολή θέλοντας να…/ θεωρήσαμε σκόπιμο ύστερα από τις παρατηρήσεις σας σχετικά με.. να σας απαντήσουμε../ πιστεύοντας ότι θα βοηθήσουμε τον προβληματισμό σας  για… σας καταθέτουμε τις απόψεις μας με την επιστολή αυτή../ θεωρώ χρέος μου μετά τις επισημάνσεις σας για…  να σας απαντήσω με την επιστολή αυτή αντικρούοντας../ είναι γνωστή σε σας η ευαισθησία μας – το ενδιαφέρον μας για… αποφασίσαμε, λοιπόν, να γράψουμε επιστολή σε σας για να../ Λάβαμε την πρόσφατη επιστολή σας για... και κρίναμε σκόπιμο να σας απαντήσουμε καταγράφοντας τις απόψεις μας…κ.τ.λ.

 

ΙΙ. Εκφράσεις για το κύριο μέρος

Αξιοποιούμε πολλές από τις εκφράσεις που έχουν καταγραφεί ΚΑΙ στο είδος της ομιλίας με περισσότερη χρήση του β΄ πληθυντικού προσώπου, π.χ. είναι ήδη γνωστό σε σας../ δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε.. / δεν είναι δυνατόν να λησμονήσετε../ δεν πρέπει να ξεχνάτε../ ευθύνη – χρέος όλων μας είναι../ πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί../ αυτό που για μας αλλά θεωρούμε ότι και για σας έχει ιδιαίτερη σημασία../ θα απορείτε βέβαια με../ εύκολα θα μπορούσαμε να αντικρούσουμε τον ισχυρισμό σας ότι../ θα ήθελα να αναφερθώ και../ θα μου ήταν αδύνατο να μην σας τονίσω../ σας επισημαίνω ότι../ θα υπογραμμίσω άλλο ένα βασικό σημείο../ αλλά θα μπορούσα να ενισχύσω την άποψή μου και με../ παραθέτω σε σας και τούτο, ότι../ πιστεύω ότι δε θα μπορούσα να θεωρηθώ υπερβολικός…κ.τ.λ.

 

ΙΙΙ.       Στοιχεία επιλόγου

Συνήθως «κλείνουμε» την επιστολή διατυπώνοντας την ευχή οι απόψεις μας να τύχουν της προσοχής ή της ευνοϊκής αντιμετώπισης του αποδέκτη της επιστολής: Πιστεύουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις παρατηρήσεις μας../ Έχουμε την πεποίθηση ότι οι θέσεις μας θα βρουν τη δέουσα ανταπόκριση../ Θεωρούμε ότι με τις παραπάνω απόψεις μας συμβάλλουμε και εμείς στην αντιμετώπιση../ Είμαστε βέβαιοι ότι θα μελετήσετε τις σκέψεις μας, οι οποίες πιστεύουμε ότι ενισχύουν τον προβληματισμό σας../ Νομίζουμε ότι, καταθέτοντας τις απόψεις μας σας βοηθάμε στην επίλυση… - βοηθάμε στον εμπλουτισμό των σκέψεων και των δεδομένων σχετικά με…

§       Στερεότυπες εκφράσεις για επιστολές γενικής μορφής  §

 

1)         Τελευταία παράγραφος (3-6 γραμμών) – έκφραση ελπίδας, εμπιστοσύνης ή ανησυχίας και προβληματισμού.

§  Θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι…

§  Είμαι βέβαιος/-η πως … / Δηλώνω υπεύθυνα πως …

§  Ευελπιστώ ότι …

§  Με βάση τις παρούσες συνθήκες / Αν δεν ανατραπούν τα υφιστάμενα δεδομένα

§  Είναι εύλογη η ανησυχία όλων …

§  Ακούγονται φωνές προβληματισμού …

§  Στο σημείο αυτό εύλογα αναρωτιέται κανείς …

§  Εάν εισακουστούν οι προτάσεις μας …

§  Θα πρέπει να συστρατευθούμε … ώστε …

§  Θα πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες … ώστε …

§  Επαφίεται, πλέον, στην Πολιτεία …

§  Οι συνθήκες είναι πιεστικές και καλούν σε δράση …

§  Είμαστε πεπεισμένοι ότι, με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, θα …

§  Η ευδόκιμη / τελέσφορη μέχρι τώρα συνεργασία μας εγγυάται …

§  Επαφιόμαστε στη δεδηλωμένη ευαισθησία σας … / Αναμένουμε την άμεση και θετική ανταπόκρισή σας …

2)         Επιφωνήσεις (ανάλογα με το βαθμό οικειότητας και τη θέση του παραλήπτη)

Με σεβασμό                                                          Με εγκάρδιους χαιρετισμούς

Με εκτίμηση                                                         Με φιλικούς χαιρετισμούς

Με τιμή                                                                      Φιλικά, συναδελφικά

Με θερμές ευχαριστίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου