Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΣΑΝ ΔΕΣΜΗ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ, ΑΝΑΛΥΣΗ 2

    ΝΟΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
    Η ερωτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί ένα όμορφο καλοκαιρινό βράδυ  και η δυσκολία του ποιητή να ανταποκριθεί  θετικά απέναντί της .

    ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
    ®    Ποια είναι η συναισθηματική κατάσταση του ποιητή στην πρώτη ενότητα και που οφείλεται ; 
    ®    Γιατί  «  η σκέψις και τα ποίηματα βάρος περιττό» σύμφωνα με τον ποιητή στην πρώτη ενότητα;
    ®    Ποιες λέξεις έχουν συμβολικό  και  ποιες ειρωνικό περιεχόμενο ; 
    ΔΟΜΗ
    Η ενότητα μπορεί να διαιρεθεί με κριτήριο το ύφος της σε δύο ενότητες:
    Ενότητα 1η :Σαν δέσμη……..περιττό. Μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά και μια γυναικεία παρουσία «ξυπνάει την» ερωτική διάθεση   του ποιητή .
    Ενότητα 2η :.Έχω κάτι….ονειρευτό . Η απαισιόδοξη ψυχοσύνθεση του επαναφέρει τον ποιητή στη μουντή πραγματικότητά του.
    Σχόλια
    Το ποίημα (όπως και «Το βράδυ» ) ανήκουν στην ποιητική συλλογή «Ελεγεία και Σάτιρες» .Χαρακτηριστικό της ελεγείας είναι ο θρηνητικός της χαρακτήρας ,ενώ της σάτιρας η ειρωνική διάθεση .  Στην πρώτη ενότητα κυριαρχεί το ερωτικό στοιχείο  με προεξάρχοντά σύμβολά του τη δέσμη από τριαντάφυλλα(ερωτικό πάθος) και τη σελήνη. Πιο άμεσα εκφράζεται(το ερωτικό) με  τη «λεπτότατη ευωδιά» και την «αιφνίδια καλοσύνη στη καρδιά»  .Ωστόσο, αυτή η ερωτική διάθεση αντιμετωπίζεται με λεπτή ειρωνεία από τον ποιητή. Η καλοσύνη χαρακτηρίζεται «αιφνίδια» για να δηλωθεί ότι εως τώρα δεν τη βίωνε στη ζωή του.Το ίδιο ειρωνική είναι και η αποστροφή του για την ατμόσφαιρα «θα ΄λεγες»,  αλλά η κορύφωση της  σατιρικής διάθεσης  βρίσκεται στους δυο τελευταίους στίχους  της πρώτης ενότητας. Η ποίηση και η ζωή  βρίσκονται σε διάσταση με την έννοια α)ότι ο ποιητής δυσκολεύεται να εκφράσει την ερωτική ατμόσφαιρα  καθώς από τη φύση του είναι απαισιόδοξος και αφοσιωμένος στην τέχνη του  β) η ποίηση δεν έχει θέση μέσα στη ζωή  των ανθρώπων που αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας.
    Η δεύτερη ενότητα  έχει εξομολογητικό χαρακτήρα (έχω) και ξεκινάει με μια πολύ δυνατή μεταφορά « σπασμένα φτερά»  ώστε να δηλώσει τη ψυχική του μεταστροφή αλλά και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ερωτικό κάλεσμα της βραδιάς. Οι ερωτηματικές αντωνυμίες των τελευταίων στίχων (γιατί, ποια,ποιες, ποιο)  ανήκουν στο ελεγειακό τμήμα του ποιήματος και ολοκληρώνουν τη βεβαιότητα της παραίτησης του ποιητή  και τη συνείδηση της  ματαιότητας  του κόσμου.
    ΥΦΟΣ
    Το ύφος είναι ελεγειακό, απαισιόδοξο, συγκεκαλυμμένα σατιρικό .
    ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    • ·         Μεταφορές
    Χρυσή, λεπτότατη ευωδιά,ηλεκτρισμένη από φιλήματα, σπασμένα φτερά
    • ·         Παρομοιώσεις
    Σαν  δέσμη από τριαντάφυλλα
    • ·         Εικόνες
    Ανεστραμμένο πρόσωπο η Σελήνη

    Βράδυ Κ.Καρυωτάκη  .
    ΝΟΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
    Το δειλινό και η σταδιακή υποχώρηση του φωτός  σε συνδυασμό με τη ψυχική διάθεση του ποιητή
    ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
    ®    Ποιες εικόνες προβάλλονται και πώς συνδέονται με τη συναισθηματική κατάσταση του ποιητή;
    ®    Ποιες λέξεις μπορούν να αποτελέσουν σύμβολα  της ψυχικής κατάστασης του ποιητή; 
    ΔΟΜΗ
    Ολόκληρο  το ποίημα αποτελεί μια ενότητα .
    Σχόλια
    Το ποίημα ανήκει στην ποιητική συλλογή «Ελεγεία και Σάτιρες» και είναι επηρεασμένο από το πνεύμα του νεοσυμβολισμού όπως αποδεικνύεται από τις υποβλητικές εικόνες, τη μουσικότητα (με την πλεχτή ομοιοκαταληξία) και τη μελαγχολική διάθεσή του. Ο  τόπος είναι μια αστική περιοχή και ο χρόνος εξελισσόμενος από το δείλι στο βράδυ. Στη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου  ο ποιητής  α) βλέπει τα παιδιά που παίζουν β)νιώθει τον αέρα που πνέει, γ) είναι μόνος του στην κάμαρά του, δ)ακούει/βλέπει το τρένο, ε)ακούει τις καμπάνες  καθώς το βράδυ έρχεται . Όλες   ανεξαιρέτως  οι εικόνες υποβάλλουν την ψυχική  διάθεση του ποιητή και  μερικές συνοδεύονται από ηχητική επένδυση(ακουστικές εικόνες) .
    Το δειλινό είναι η κατεξοχήν ώρα για αναμνήσεις ,αναπολήσεις στο παρελθόν αλλά και απολογισμό της ζωής. Καθώς υποχωρεί το φώς, η ψυχική διάθεση του ποιητή αλλάζει(βραδιάζει) και εμφανίζονται σκέψεις για μια παιδική ζωή που δεν έζησε όπως την ήθελε, μια ζωή αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο,  με όνειρα που δεν εκπληρώθηκαν .
     ΓΛΩΣΣΑ . Η απλή δημοτική  .Εντυπωσιακή είναι η χρήση των αναφορικών προτάσεων για να δηλωθεί ότι  παρόμοια  θλιβερά δειλινά είναι καθημερινότητα στη ζωή του ποιητή (μονοτονία)
    ΥΦΟΣ
    Το ύφος είναι  απαισιόδοξο και μελαγχολικό.
    ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    • ·         Μεταφορές
    Με των ρόδων τα χείλη, οι καμπάνες που σβήνουν κ.ά.
    • ·         Προσωποποιήσεις
    Τα΄αεράκι……ψιθυρίζει και μένει
    • ·         Εικόνες
    Παιδάκια ….ανοιξιάτικο δείλι, καμπάνες που σβήνουν


     ΕΚΠ. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου