Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΠΩΣ ΣΥΝΘΕΤΩ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ γ’ γυμνασίου και ΛΥΚΕΙΟ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ (μια δόκιμη πρόταση)
                                                                                                    Τόπος, ημερομηνία
ØΠροσφώνηση- πάνω αριστερά, στη γραμμή- αντίστοιχη προς το πρόσωπο ή το φορέα, στον οποίο απευθύνεται η επιστολή και προς το βαθμό οικειότητας με τον παραλήπτη, το αξίωμα ή τη θέση του και την περίσταση επικοινωνίας (για ποιον λόγο και κάτω από ποιες συνθήκες συντίθεται η επιστολή) : Aξιότιμε κ…, Φίλε…, Αγαπητέ κ…, Εξοχότατε κ… κ.ά., σας απευθύνω την παρούσα επιστολή, με αφορμή… Αυτοσύσταση- ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ- με τα πλασματικά στοιχεία/ ρόλο που υπαγορεύει η εκφώνηση του θέματος (π.χ. με την ιδιότητά σας ως Πρόεδρος του 15μελούς…), όχι με τα πραγματικά στοιχεία. Αν δε σας δίνεται ρόλος, μπορείτε να πείτε> ως ενεργός πολίτης, ως προβληματισμένος νέος κ.ά. Δηλώνουμε περιεκτικά και με εύστοχη διατύπωση το σκοπό της επιστολής και ακολούθως τους βασικούς λόγους που μας ώθησαν να τη συνθέσουμε. Αναδεικνύουμε τη ΒΑΡΥΤΗΤΑ-ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ-ΑΞΙΑ-ΣΗΜΑΣΙΑ του θέματος- 1η μικρή παράγραφος.
ØΣτηρίζουμε  τις θέσεις μας χρησιμοποιώντας παραδείγματα, αναλογίες, περιγραφές, ειδικές λεπτομέρειες, αποδείξεις- τεκμήρια, γενικά παραδεκτές διαπιστώσεις κ.ά.-Μία μέσου μεγέθους παράγραφος.
ØΑίτια ζητήματος ή θετικά του. 1-2 παράγραφοι.
ØΣυνέπειες ζητήματος ή αρνητικά του. Ομοίως.
ØΕκφράζουμε στη συνέχεια: 1) πιθανές επιφυλάξεις, σκεπτικισμό και προβληματισμούς για την αίσια έκβαση του αιτήματός μας Ή 2) αισιοδοξία και πεποίθηση για την τελεσφόρηση του Ή/ ΚΑΙ 3) τέλος και διατυπώνουμε συγκεκριμένες προτάσεις- προϋποθέσεις για την επιτυχή κατάληξη όσων στοιχείων εντάξαμε στην επιστολή.- 1 γεμάτη παράγραφος.
ØΣύνοψη βασικών σημείων (προαιρετικό).
ØΚαταληκτικός χαιρετισμός και επιφώνηση (προσοχή : στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αποφεύγουμε να συνοδεύσουμε την τυπική επιφώνηση με το στοιχείο του ονοματεπώνυμου) : Φιλικά, με τιμή, με εκτίμηση, με θερμές ευχαριστίες…με σεβασμό….κ.ά. ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Κάτω από την επιφώνηση> 1. Αποσιωπητικά στη θέση ονόματος, 2. Ο ρόλος που μας δώσανε, 3. (υπογραφή).
Þ Το ύφος μιας επιστολής μπορεί να είναι : καταγγελτικό, επιθετικό, οικείο, άμεσο, παρακλητικό, επίσημο κ.ά.

Τα παραπάνω αποτελούν και χαρακτηριστικά του κειμενικού είδους «επιστολή», οπότε χρησιμεύουν και στην ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ του.

 ΚΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου