Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΕΝΔΟΠΑΡΑΓΡΑΦΙΚΑ :
  1. Αναζητούμε ανά περίοδο διαρθρωτικές λέξεις αλλά και τρόπους σύνδεσης-συνοχής, ξεκινώντας σε πρώτη φάση με τη σειρά (πρώτη, δεύτερη, τρίτη περίοδος κ.ο.κ.). Μπορεί να υπάρχουν πολλοί τρόποι.
  2.  Όταν τα εντοπίσουμε, καταγράφουμε τι σημαίνει και το καθένα (π.χ. επανάληψη λέξης-κλειδί, λέξη με νοηματική συγγένεια, αντίθεση κ.ά.).
  3. Στη συνέχεια, βλέπουμε και πώς συνδέονται όχι μόνο οι διαδοχικές περίοδοι (π.χ. η 2 με την 3) αλλά και η 1 με την 4, η 3 με την 6 κ.τ.λ. Το αναφέρουμε ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ επιγραμματικά.
  4. Στο τέλος, λέμε τυπικά ότι η συνοχή της παραγράφου ήταν ικανή (αν βρήκαμε αρκετές συνδετικές λέξεις-εκφράσεις-τρόπους) ή ισχυρή. Σε αυτό συνδράμει και η ΕΝΙΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΦΟΥΣ, τυπική έκφραση.
  5. Πολύ σχολαστικά…μπορείτε να κάνε λόγο για συνοχή και ανάμεσα σε κύριες και δευτερεύουσες μίας περιόδου (θεωρείται αποδεκτό). ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. ΑΠΛΩΣ ΑΝΑΦΟΡΑ.

Παρόμοια διαδικασία και διαπραγραφικά. Εκεί, επιπρόσθετα προσέχουμε πώς συνδέονται οι θεματικές περίοδοι των διαφόρων παραγράφων μεταξύ τους και κοιτάμε, δευτερευόντως, αν υπάρχει και κάποια σύνδεση μεταξύ κατακλείδας, π.χ. 3ης παραγράφου και θεματικής π.χ. 4ης παραγράφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου